Asters staude

Stauder er tingen!

Gå for herlige stauder med lang blomstringstid, om du er opptatt av å ta vare på det du har, og vil ha glede av blomstene dine år etter år.

Hardføre stauder

Er du lei av å plante ut nye sommerblomster hvert år for å sette farge på hagen, og savner noe mer varig? Definisjonen på en staude er en plante som spirer fra en overvintret rot om våren, blomstrer og visner ned igjen om høsten. De hardføre staudene kommer i mange farger, fasonger og høyder og byr på lang blomstringstid, så det er ikke rart de er populære.

Utstyrsliste

  • Moldrik jord som f. eks. Plantejord.
  • Husdyrgjødsel, f.eks. Kugjødselkompost.

Staudebed

Hos oss finner du populære stauder du kan plante til vakre staudebed og nyte i hagen år etter år. Plasseringen er opp til deg selv; ved en sitteplass, ved en hekk, fritt i plenen, ved huset, eller ved inngangen. Formen på bedet kan være usymmetrisk med avrundede former, firkantet eller helt rundt. Uansett kan det være lurt å ha klare avgrensinger, slik at bedet blir mer lettstelt.

Dette kan du gjøre ved å bruke betongheller, naturstein, trekubber og lignende, gjerne kombinert med en strimle fiberduk under. For et vellykket staudebed er det viktig at jorden er fri for flerårig ugress og at den er gjennomarbeidet og porøs til 30 cm dyp. Bland inn kompost eller annen moldrik jordforbedring. God dreneringer også viktig. Det kan være lurt å tilsette grunngjødsel – gjerne godt formoldet husdyrgjødsel.

Lavendel staudebed

Stauder som blomstrer lenge

Staudene velger du etter smak og behag, men ta hensyn til lysforhold (sol-skygge). Velg ulike blomstringstider, slik at blomstringen avløser hverandre og velg sorter som er hardføre i klimaet der du bor. Kraftige robuste sorter dekker bedre og fører til mindre ugrasrensing enn små, sarte planter. Stauder finnes i en stor fargeskala; sterke solvarme, kjølige og delikate og lyse og lette farger. Velg mellom stauder i samme fargetoner eller boltre deg med fantasifulle kombinasjoner.

Hosta hage stauder

Høye og lave stauder

Plasser de høyeste plantene bak, og så lavere fremover. Dersom bedet blir sett fra flere sider, er det vakreste å plassere de høyeste plantene i midten, og lavere utover mot kantene. Form, farge og struktur på blad er viktig. Stauder med fint bladverk kan gi rolig inntrykk mellom mange farger. Planter med røde blader eller med brokete blader kan gi spennende effekter.

Slik planter og steller du staudebed

  • Ta av plastpotten og plant så dypt at potteklumpen kommer noen få cm under jordflaten. Trykk til rundt røttene/potteklumpen. 
  • En tommelfingerregel for avstand er at lave stauder skal ha 20-25 cm avstand, middels høye skal ha 45-60 cm avstand og de ekstra høye skal ha 100 cm avstand. Dersom bedet er stort, kan det være lurt å lage en sti gjennom for lettere å rense for ugras.
  •  Vann godt etter planting, og rak lett på overflaten for å løse opp jorden. 
  • Vær nøye med ugressrensing første året til plantene har vokst godt til. Senere når plantene dekker jorden godt, blir ugrasarbeidet betydelig mindre. Fjern frøugras før det setter modne frø. 
  • Hver vår, husk å klippe ned gamle blomsterstander, fjern gammelt løv, rens bort ugras og løs opp øverste jordlag. Gi alltid gjødsel og gjerne toppdressing av god jord. 
  • En gjødsling om året er oftest nok for staudebed. Gi staudene dine en god rotbløyte ved lange tørkeperioder.

stauder

Populære stauder

Primula er en urteaktig staude med vakre grønne blader. Navnet primula kommer fra det latinske ordet primus, som betyr den første. Den trives godt i maritimt miljø nær sjøen, og passer derfor fint til hyttehagen ved kysten.

PrimulaPrimula

Hagepute er en staude som er omtrent 10 centimeter høy, med små blader som brer seg ut i tuer. I løpet av mai og juni kan hele planten bli dekket av små, blåfiolette blomster. Hagepute trives best med mye sol og næringsrik jord med god drenering. Snesløyfe er en eviggrønn plante som krever lite stell. Fra april blomstrer den i overflod og dekker bunnen med et teppe hvite blomsterklaser. Plant den langs en vegg eller i steinbed, men den kan også være fantastisk i en stor blomsterpotte eller kasse på terrassen.

Hagepute

Peon er en staude som har vært dyrket i Europa siden middelalderen, og i Norge har den referanser helt tilbake til 1600-tallet. Men det sies at peoner vokste i Kina for 2500 år siden. Denne kravstore stauden krever god, næringsrik jord, masse sol og bør plantes på hagens beste plassering. Løytnantshjerte kommer opprinnelig fra Østen, og hadde sitt inntog i Norge på 1800-tallet. Den kan bli opp til en drøy meter høy, blomstrer på forsommeren med rosa eller hvite hengende blomster, og trives i halvskygge og jevnt fuktig jord. Storkenebb er en lavtvoksende staude som brer seg som tepper i hagen. Derfor fungerer den fint som en god bunndekker. Blomstene er små og tiltrekker seg både sommerfugler og bier. De fleste arter storkenebb liker sol og godt drenert jord.

PeonPeon

Ridderspore er den høyreiste stauden med staselige blomster kan skjerme en kjedelig vegg eller plasseres foran et gjerde. Den foretrekker en solrik plassering samtidig som den er skjermet for vind, næringsrik jord og jevnt med fukt.

Ridderspore staude

Høstfloks er perfekt til høsthagen. Denne flotte stauden kom til Norge fra Nord-Amerika på slutten av 1700-tallet. Den har en vakker, langvarig blomstring med lilla, rosa og hvite blomster. Den kommer tidlig i blomst, ofte i juni, og blomstrer til langt ut i september.

Høstfloks staude

Hagesildre er en tidlig blomstrende staude som er like flott i fjellhager som i krukker på terrassen. Den blomstrer fra mai og utover i juni med lave blomster som spres utover i fine tepper. Hagesildre trives godt på steder med mye grus og god drenering.

Hagesildre

Hageland samarbeider med ledende staudeprodusenter som brenner for denne gruppen planter, og ønsker hele tiden å tilby deg gode sorter av kvalitet som er aktuelle. Velg i hundrevis av ulike sorter hos oss.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.