Hva skal man gjøre i hagen om våren?
Når våren er i anmarsj, og frosten har sluppet taket for godt, er det tid for å begynne med vårstell i hagen. Her er 11 tips på veien, når du skal gjøre hagen din klar for våren.
1. Rak bort løv og kvister.
Det er viktig å fjerne løv, døde planterester og kvister som har lagt seg i hagen over vinteren. Dette kan nemlig hindre planter og blomster fra å få det lyset og plassen de trenger.
2. Fjern ugress.
Gjør deg selv en tjeneste og fjern ugresset så snart det dukker opp! Det vil du takke deg selv for senere i sesongen. Men husk, vær forsiktig så du kun tar ugresset og ikke små spirende planter du skal ta vare på.
3. Fyll på med jord og dekkbark.
Fyll på med god jord og dekkbark der det trengs. Du kommer lettere til rundt planter og busker på våren, så gjør det nå. Bruker du dekkbark i bed og skråninger hindrer du ugress og holder på fuktigheten i jorden.
4. Gjødse blomsterbedene.
Når det begynner å spire i blomsterbedene er det lurt å gjødsle med Hageland Helgjødsel som en grunngjødsel rundt alle hageplanter. Den er lett å fordele og vil ikke svi plantene dine. Fordel gjødselen med en rive og bland den inn i det øverste jordlaget. Plantene dine vil takke deg for dette senere i sesongen!
5. Vårstell av plenen
Er det et gjørmebad ute? La plenen tørke opp før du beveger deg ut på den.
Når plenen er tørr og veksten er i gang, kan du starte med å rake bort løv, fjerne ugress, kvister og annet rusk. Det er viktig at plenen får så mye luft og lys som mulig. Gammel, tettpakket plen fra i fjor har godt av å bli røsket i så gressrøttene får luft.
Har plenen din gule flekker, kan død plen rakes helt bort, før man legger på litt jord og sår med nye frø.
Strø et tynt lag med Hageland Plendressing og rak det ned i plenen. Den inneholder finsortert torv og sand, og er tilsatt kalk og kunstgjødsel med mikronæring for at gresset skal få en god start. Når veksten er i gang er det viktig å klippe plenen jevnlig.
6. Beskjæring av trær og busker.
De fleste trær og hekk kan beskjæres før løvsprett, men det er noen unntak. Bjørk, lønn, valnøtt og trær av kirsebærfamilien er bløtere, og skal beskjæres i august- oktober. Sommer- og høstblomstrende busker beskjæres fra november til mars. Vårblomstrende busker skal beskjæres umiddelbart etter avblomstring for å kunne blomstre året etter.
7. Del høstblomstrende stauder
Del de høstblomstrende staudene dine om våren. Asters, Oktoberknapp, Kattemynte og Storknebb er eksempler på høststauder. Det er gratis, og ikke minst vakkert når staudene gjentas flere steder i hagen. Har du noen til overs? Gi de til naboen.
9. Plant og planlegg
Våren er ypperlig for å plante, siden jorden er fuktig. Våren er også en tid hvor det bugner på hagesentrene. Ta deg en tur og bli inspirert!
10. Pynt opp trappen
Ingen ting sier velkommen som vårblomster på trappen. Fyll krukker med vårblomster som tåler vårens skiftende temperaturer. Det er mange å velge mellom. Stemor, løkblomster, violer og tusenfryd er vårblomster som tåler en kjølig natt.
11. Nyt våren
Våren er til for å nytes! Finn frem utemøblene, sett deg i en varm krok og kjenn vårsolen varme. Ta inn vårens vakre farger og dufter og nyt!
Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.