Slik fjerner du ugress
Når vinteren er over våkner hagen til liv igjen og det gror godt av både ønskede og uønskede planter. Med noen smarte grep kan du overvinne ugresset i hagen din.
Ugress i hagen
Vi bruker betegnelsen ugress om planter som gjør skade på en eller annen måte. Først og fremst gjelder dette ville planter som vokser blant kulturplanter og skader dem ved å konkurrere om vekstfaktorene vann, lys og næring. Men ugress kan også være giftige planter som kan skade både mennesker og dyr. Ugress har flere måter å spre seg på i hagen din. Vinden kan blåse frøene rundt i hagen, og spesielt i blomsterbed er det enkelt fordi det er åpne flater der. Eller så kan stengler krype både over og under bakken og spres på den måten.
Utstyrsliste
- Skarp kniv
- Elektrisk ugressfjerner
- Weeder ugressfjerner
- Natria Ugressrent fra Bayer
Hvordan fjerne ugress fra hagen?
Hovedsakelig er det to måter å fjerne ugress på; kjemisk der vi bruker preparater, eller mekanisk der vi luker.
SE OGSÅ: Se vårt utvalg av plantevern og ugressmidler
For mange er ugressmiddel den første og beste løsningen man kommer på. Da er det viktig at verken folk eller dyr kommer i kontakt med middelet. Det kan også skade andre prydplanter som er i nærheten, og bør derfor pensles direkte på ugresset. Da er det kanskje like enkelt å luke det vekk for hånd?
Å luke er en skånsom måte som verken skader planter eller miljøet rundt. Løvetann, kløver, brennesle og så videre er uvedkommende gjester i de fleste hager. De er tilpasningsdyktige og konkurrerer med prydplantene om både lys, vann og næring. La oss ta en nærmere titt på dem:
Fjerne løvetann
Slik fjerner du løvetann:
- For å fjerne løvetann må du få den opp med rota. Bruk for eksempel en kniv, stikk den rundt løvetannen og beveg fram og tilbake slik at hele roten følger med når du drar den opp.
- Dersom du er fristet til å kjøre over plenen med gressklipper for å få den fjernet vil ikke det fungere, løvetannen vil blomstre igjen, bare lavere.
Fjerne Kløver
Slik fjerner du kløver fra plenen:
- Ha en god plen i vekst som får nok næring. Jo tettere gresset er, desto vanskeligere blir det for kløver, groblad og andre typer ugress å finne feste.
- Luk vekk kløver som allerede er på plenen. Den vanlige hvitkløveren kan være verdifull å ha i plenen ettersom den samler nitrogen. Klipper du ofte nok kommer ikke de hvite blomstene til å være plagsomme.
Fjerne brennesle
Slik fjerner du brennesle fra plenen:
- Brennesle kan fjernes med ugressmiddel, men dersom du ikke ønsker å ødelegge plenen rundt er det aller sikreste å luke det vekk.
- Det er imidlertid ikke slik at alt ugress må fjernes. Selv om det finnes mange grunner til å irritere seg over brennesle i hagen, så kan den ha en nytteverdi. Blant annet kan den bli miljøvennlig gjødselvann for roser og stauder, bekjempe lus og spises i den velkjente neslesuppa. Brennesle tilfører også nitrogen til jorda og gir god gjødsel rett i bakken for grønnsakene dine.
Fjerne ugress på plen
Slik fjerner du ugress fra plenen:
- For å fjerne ugress fra plenen kan du enten luke, eller bruke ugressmiddel. Ugressmiddel inneholder sterke kjemikalier som kan ødelegge plenen, så det aller sikreste er å luke.
Gode tips mot ugress
- Det finnes mengder med ugressfrø i jorda, men kun de i det øverste laget får nok lys til å begynne å spire. I årevis kan de ligge ventende, og ved å forstyrre jorda minst mulig får de ikke muligheten til å spire.
- Ved å redusere avstanden mellom plantene dine får ugresset skygge, lite fuktighet og næringsstoffer tilgjengelig, og greier derfor ikke å overleve. Det som eventuelt vokser opp har dårlige levekår og blir enklere å fjerne.
- Tenk over hvordan du vanner. Det er ikke nødvendig å la sprederen vanne ukritisk, og derfor kan dryppvanning være effektivt slik at kun de plantene du ønsker skal få vann faktisk får det.
- Etter noen dager med tørke, og værmeldingen melder tilsvarende vær de kommende dagene, kan du rote litt i jordoverflaten og drepe frøugress som akkurat har spiret.
- Etter regn kan mye av ugresset dras opp av jorda uten at du forstyrrer jordoverflaten i særlig grad.
Unngå dette når du fjerner ugress
Det finnes mange råd for hvordan du skal fjerne ugress; noen gode og andre du bør styre unna. Har du hørt at salt kan være et nyttig tiltak når du skal fjerne ugress, bør du kanskje revurdere om du skal prøve det.
Salt er nemlig ikke bra for plantene fordi det trekker fuktigheten av dem. Ikke bare risikerer du å drepe vegetasjonen rundt ugresset, men det vil også trekke ned i jorda, skape forurensing og gjøre skade på livet der nede.
Ugress finner de utroligste veier å trenge seg gjennom på, og kanskje har det funnet veien til hagehellene. Om høytrykkspyleren var løsningen din, bør du styre unna dette. Høytrykkspyleren kan nemlig skade hellene og lage stygge spor i skiferen.
Å flambere ugresset kan være en løsning, men dersom du ikke har så stor kyndighet med gassbrenneren bør nok la være. Lar du flammen vedvare lenge nok kan du skade store deler av vegetasjonen rundt, og mer skade enn nytte er blitt gjort.
Miljøvennlig fjerning av ugress
Hageland har en rekke utstyr du kan bruke for miljøvennlig fjerning av ugress:
- Elektrisk ugressfjerner er et godt alternativ til kjemiske produkter. Ugressfjerneren er enkel i bruk, skalper et termalt sjokk på 600 grader som bryter planteceller og ødelegger ugress. Den er også trygg å bruke i økologisk dyrking.
- Weeder ugressfjerner er et verktøy for effektiv fjerning av rot-ugress fra hagen. Den har kraftige ståltenner som går dypt ned i bakken, omkranser røttene og løfter ugresset opp av jorda. Dermed kan du fjerne utgress med lange og sterke røtter uten å bruke kjemikalier, og med en optimal arbeidsstilling.
- Natria Ugressrent fra Bayer er en hurtigvirkende spray. Det er naturlige, luktfrie fettsyrer som bryter ned og svir kun det ugresset som det sprayes på. En enkel måte å bekjempe ugress, mosealger og levermose. Ved å fjerne ugresset gir du prydplantene dine det beste grunnlaget for å gro godt og gjøre hagen din vakker.
Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.